Annemiek Verbeek


SCHRIJFSTER • JOURNALIST • DOULA
Uit de honderden verhalen die ik in tien jaar tijd als journalist en moeder hoorde en las, is me één ding steeds duidelijker geworden: uiteindelijk is het ‘waar’ van de bevalling minder belangrijk dan het ‘hoe’.


Wat vrouwen belangrijk vinden, is dat ze gezien en gehoord worden. Dat ze respectvol behandeld worden en empathische zorgverleners treffen. In 2013 liep ik voor de Amsterdamse krant Het Parool een aantal dagen mee met een doula - een beroep waar ik tot die tijd nog nooit van gehoord had. Het plantte een zaadje.


Een paar jaar later besloot ik de doula-training in Amsterdam te volgen - een van de drie door de beroepsvereniging NBvD erkende opleidingen. Sindsdien doe ik en-en: schrijven over zwangerschap en bevallen én als doula zwangeren steunen voor, tijdens en na hun bevalling met mijn doulapraktijk Tamelijk briljant.

Die bedrijfsnaam roept overigens nog wel eens wat vragen op, maar is eigenlijk heel logisch: het vrouwenlijf - dat nieuw leven maakt, baart, voedt, troost en liefheeft -  is tamelijk briljant.Fotograaf: Tabitha van Duin